Dannebrog: Sådan viser du flaget respekt

Der er god grund til at kende til skik og traditioner, hvis du har en flagstang i haven og gerne vil have Dannebrog eller en vimpel til at blafre i smukt vinden. Der er nemlig en række regler, der sikrer, at respekten holdes i hævd.

Vi gennemgår her, hvordan du sikrer dig, at du behandler Dannebrog med respekt.

Hejs flaget til vejrs med respekt

Du bør være opmærksom på, at du først bør hejse Dannebrog, når solen er stået op, og du bør helst vente til klokken 8.

Når du hejser Dannebrog, bør du udvise respekt. Det gør du ved at hejse det langsomt og roligt, holde linen stram og stå med fronten mod det – og andre omkring dig bør også udvise respekt ved at holde inde og vende fronten mod flaget.
Derudover må det under ingen omstændigheder røre jorden hverken under hejsning, nedtagning, eller når du lægger det sammen til opbevaring.

Sådan skal flaget se ud

Størrelsen på dit flag og din vimpel bør være afstemt med højden på din flagstang. En god huskeregel er, at Dannebrog skal have en højde, der er cirka 1/5 af stangens højde, mens en vimpel skal være cirka halvdelen af stangens højde.

Det er ikke ligegyldigt, hvilken udgave af Dannebrog du bruger. Du bør altid sikre dig, at det har klare røde og hvide nuancer, og at forholdet mellem de forskellige firkanter er korrekt.
Derfor er det også en fordel, at du køber et nyt flag eller en ny vimpel fra en anerkendt virksomhed, så det både holder til vind og vejr og har det rigtige udseende.

Skil dig rigtigt af med Dannebrog

Hvis du har et gammelt flag, du skal have skiftet ud, er der regler for, hvordan du skiller dig af med det korrekt. Dannebrog og vimpler må ikke være blegede, slidte eller hullede, og efter traditionen bør du heller ikke vaske dem. Derfor skal der nyt til, når det gamle bliver trist at se på.

Når du skal af med det gamle flag, skal du enten brænde det, eller du kan folde det sammen og aflevere det på en genbrugsstation.

Køb kvalitetsflag hos Fyns Flagstang Industri

Der er kun gode grunde til at vælge høj kvalitet. Hos Fyns Flagstang Industri kan du få flotte flag og vimpler foruden et stort udvalg af stænger, beslag, line og alt andet, du skal bruge for at sikre, at du udviser respekt.