Løbestile – Sådan undgår du skader

Løbetræning er en fantastisk måde at forbedre dit helbred på. Det er en øvelse, som kan foretages næsten hvor som helst, og der er ikke behov for noget andet end et par gode løbesko og en indstilling til at komme ud og bevæge sig. Men det er vigtigt, at du tager dine løbestile alvorligt, da det kan reducere risikoen for skader i både fødder og muskler. Der findes mange forskellige løbestile, og det er vigtigt at forstå, hvilken stil der passer til dig og undgå de teknikker, der kan føre til skader. Hvis dette lyder som noget for dig, så finder du her mere om løbestile.

Føddernes placering på jorden

En af de mest almindelige løbestile er hællanding. Det betyder, at løberen lander på hælen, mens foden først rører jorden, når kroppen bevæger sig frem. Det er ikke en god stil, da det lægger stor belastning på knæ og ankler, og det kan forårsage skader i både lang og kort tid. I stedet bør du overveje mellemlanding med fødderne parallelt, hvorfra du lander midt på fodens forfod. På denne måde reduceres belastningen på fødderne betydeligt.

Løbebensvinkler

Løbebensvinkler refererer til den vinkel, som benene har under hvert enkelt trin. Over-stride, hvor trinene er for store, kan forårsage hælstød og undertiden skader. På den anden side kan under-stride, hvor trinene er for korte, føre til unødvendige belastninger på knæ- og ankelled. Det optimale ville være at sikre sig, at dine fødder rammer jorden så tæt på kroppens centrum som muligt.

Vejrtrækning er en vigtig del af løbestile

Mens løberskader i høj grad fokuserer på de belastninger, der opstår på benene og fødderne, kan vejrtrækning også spille en rolle i forebyggelsen af disse skader. Når du trækker vejret, skal du gøre det dybt og roligt, så du fylder dine lunger helt. Hvis din vejrtrækning er meget høj og hurtig, vil det betyde, at du mister mere energi, og den unødvendige stress kan forårsage skader over tid.

Afslappede muskler og kropsholdning

Når du løber, skal du huske, at dine muskler bliver arbejdet på hårde tidspunkter, og derfor skal du sørge for, at de er afslappede, når du ikke bruger dem. Selvom det lyder mærkeligt, skal du huske at slappe af i dine skuldre og arme, da en anspændt krop kan føre til mere spændinger og mere belastning på kroppens muskler.

Skift skoene

Hvis du er en seriøs løber eller bare løber regelmæssigt, vil dine sko helt naturligt slides på et tidspunkt. Når dine sko slides ned, anbefales det at skifte dem. Når skoen begynder at falde sammen, kan det føre til dårlige løbestile og øge risikoen for skader. Det er også en god idé at overveje at få dine løbesko undersøgt af professionelle løbespecialister for at sikre, at det er de rigtige sko til dine fødder.

Det er afgørende at have gode løbestile, så du kan mindske risikoen for skader og fortsætte med at nyde løbetræning. Når du har fundet den rigtige teknik til din krop og sko, kan du tage dine træningsresultater til næste niveau og nyde de mange fordele, som løbetræning kan bringe. Så vær tålmodig, og fortsæt med at arbejde på at forbedre dine løbestile. Du har kun én krop, så sørg for, at du passer ordentligt på den, mens du dyrker en af dine yndlings sportsgrene.