Solceller hjælper på miljøet og verden

En solcelle er en anordning, der omdanner lys til elektrisk energi. Solceller er fremstillet af halvledermaterialer som f.eks. silicium. Når lyset rammer solcellen, sætter det elektroner i solcellens materiale i bevægelse. Denne bevægelse af elektroner genererer elektricitet. Solceller anvendes i en række forskellige applikationer, herunder solcelleanlæg og solcelle-drevne apparater. Solcelleanlæg bruger solceller til at generere elektricitet til husholdninger og virksomheder. Solcelledrevne apparater, f.eks. lommeregnere og havelamper, bruger solceller til at generere den strøm, de har brug for til at fungere. Solceller er en vigtig del af solenergiteknologien. Solenergi er en ren, vedvarende energikilde, der kan bruges til at generere elektricitet til boliger, virksomheder og industri. Solcelle er en vigtig komponent i solenergisystemer.

Find det rette tidspunkt for solceller i Danmark

Tabellen nedenfor viser antallet af solskinstimer pr. måned i Danmark i 2021. Som du kan se, vil solcellerne producere mest strøm fra marts til oktober. I de resterende måneder vil de have en lidt mindre produktion. Solceller kan dog producere strøm hele året rundt, så de behøver ikke direkte sollys for at producere. Det betyder, at selv om det er overskyet, vil du stadig få produceret strøm, om end mindre end med direkte sollys. Derfor er solceller en god mulighed for dem, der leder efter vedvarende energikilder i Danmark.

Alt du skal vide omkring solceller til dit hjem

Solcelleanlæg med batteri og lagring kan give dig en langt bedre totaløkonomi, uafhængighed af de forskellige støtteordninger og næsten selvforsyning i sommermånederne. Solcelleanlæg med batteri og lagring har også den fordel, at de kan lagre overskydende elektricitet til brug i perioder, hvor solcelleanlægget ikke producerer nok strøm, f.eks. i aftentimerne. Hvis du overvejer et solcelleanlæg til dit hjem eller din virksomhed, er hybrid solcelleanlæg med batteri og lagring en god mulighed at overveje. Solceller kræver ikke meget rengøring, da de fleste installationer har en hældning på mere end 15 grader. Derfor vil vind og vejr rengøre overfladerne. Hvis du dog kan se, at de stadig bliver beskidte, kan du følge producentens anvisninger om rengøring. Husk dog, at du aldrig må rengøre solceller med koldt vand, mens solen skinner, da dette kan beskadige glasset på installationen. Du behøver ikke at fjerne sne, da der sjældent produceres elektricitet, mens sneen ligger på jorden. Hvis du bor i et område med særligt strenge vintre, anbefales det, at du dækker dine solceller med en presenning, når der forventes kraftige snefald.